Zelfstandig

Bij zelfstandigen is het belangrijk om onderscheidt te maken tussen een persoonlijke- en zakelijke verzekering.

Om de maximaal mogelijke persoonlijke dekking te berekenen adviseren wij om gebruik te maken van het gemiddelde inkomen van de afgelopen 3 jaar. Dit houdt in het aandeel van de aanvrager in de nettowinst plus een eventueel salaris of managementvergoeding.

Er moet rekening worden gehouden met het volledige winstaandeel dat kan worden toegekend aan de aanvrager, zelfs als deze besluit om een deel van de winst binnen het bedrijf te houden. Dit gebeurt vaak om fiscale redenen en daarbij komt dat de aanvrager de ingehouden winst op elk moment in de toekomst nog kan laten uitkeren. In ruil daarvoor mag alleen de winst die in het betreffende jaar is behaald in aanmerking komen en niet de winst die in de voorgaande jaren is gerealiseerd en nu pas wordt uitgekeerd.

Bijkomende bronnen van inkomsten kunnen zijn toelagen, bonussen, commissies etc.. Deze vergoedingen kunnen (gedeeltelijk) worden meegenomen als ze stabiel zijn en toe te schrijven zijn aan het beroep/ functie. Welk percentage van deze aanvullende inkomsten kan worden gebruikt is sterk afhankelijk van het specifieke geval.

Als iemand grootaandeelhouder (zelfstandige) en directeur (werknemer met salaris) is, dan adviseren wij om zowel naar zijn winstaandeel en ook zijn salaris te kijken. Omdat de aanvrager hoogstwaarschijnlijk zijn eigen salaris kan bepalen is een alleen salarisbevestiging is onvoldoende.

Met betrekking tot de zakelijke verzekering/ dekking is de berekening bijna volledig afhankelijk van het verzekerbare belang.

Financiële stukken: voor zelfstandigen adviseren wij om de jaarrekening en de aangifte inkomstenbelasting te laten bevestigen door een onafhankelijke derde partij.

Bruto of netto?

Fluctuaties in het inkomen

Onverdiend inkomen

Activa (bezittingen)

Privacy Policy | Imprint

© General Re Corporation 2025. All Rights Reserved.